Joomla VS Wordpress: Mana Satu Pilihan Terbaik?

jvsw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Memilih Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) adalah satu keputusan penting yang boleh memberi kesan besar untuk laman web anda. Terdapat option yang tersedia, masing-masing dengan kebaikan dan keburukan mereka sendiri, dan terbuka untuk dipilih. Terdapat dua platform yang menonjol di antara pilihan yang boleh dibandingkan langsung: WordPress vs Joomla.

Kedua-dua platform ini terkenal dengan kemudahan penggunaan, pilihan editing yang luas dan komuniti yang aktif. Walaupun WordPress dan Joomla mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing, kedua-duanya boleh digunakan untuk membina laman web yang moden dan penuh ciri - jadi bagaimana anda sepatutnya memilih mana yang sesuai untuk anda?

Jangan risau! Kami berada di sini untuk membantu anda dengan membandingkan kedua-dua platform dalam empat pusingan yang dipenuhi adrenalin (kita mungkin membesar-besarkan sedikit di sini) untuk menentukan yang mana satu yang miliki markah tertinggi. Tanpa berlengah lagi, mari kita mulakan WordPress vs Joomla!

WordPress vs Joomla: perbandingan 4 pusingan
Perbezaan dasar antara WordPress dan Joomla adalah Joomla adalah laman web portal atau komuniti kebanyakannya manakala WordPress adalah blog yang fokus kepada CMS, tetapi sebelum kita ke dalam perbandingan, itu patut menunjukkan bahawa kedua WordPress dan Joomla bukan 'standalone' perisian sahaja. Dengan kata lain, mereka hanya berfungsi apabila dipasang pada 'hosting - biasanya, 'hosting' yang anda dapat dari syarikat pihak ketiga.

Jika anda belum membuat keputusan mengenai hos web mana yang akan menjadi yang tepat untuk anda, beberapa ulasan kami mungkin membantu anda.

1. Pengoptimuman enjin carian SEO
Jika kita membandingkan kemampuan Search Engine Optimization (SEO) kedua-dua platform di luar kotak, Joomla mengambil sedikit kelebihan kerana membolehkan penggunanya untuk menetapkan deskripsi meta dan kata kunci untuk artikel baru.

Keupayaan SEO yang jitu adalah tidak mudah kecuali kita perhatikan plugin atau sambungan yang tersedia untuk tugas itu. Di WordPress, mereka mempunyai plugin 'Yoast SEO' yang sangat popular - ia berkuasa, menawarkan banyak ciri, dan yang terbaik adalah ia dapat dipasang dalam masa beberapa minit sahaja! 

Yoast mengkategorikan skor SEO anda di kawasan yang berbeza menggunakan sistem lampu lalu lintas warna merah, kuning, atau hijau. Selain itu, plugin memberitahu anda bagaimana untuk meningkatkan skor anda di setiap kawasan - dan jika itu tidak mencukupi, ia juga menilai kebolehbacaan pos anda.

Semasa ujian kami, kami dapati Easy Frontend SEO (EFSEO) adalah pilihan terbaik untuk Joomla yang setara dengan Yoast. Ia membolehkan anda menjalankan banyak tugas yang sama - seperti mengedit maklumat meta anda - secara terus di hujung depan laman web anda.
Walau bagaimanapun, jelas bahawa EFSEO, ia tidak sepadan dengan Yoast. Disebabkan ini, pusingan pertama : WordPress vs Joomla: WordPress 1 Joomla 0.

2. Keselamatan
Apabila ia berkaitan dengan keselamatan, mana-mana sistem hanya kuat seperti pautan paling lemah - jadi persoalannya ialah: platform mana yang lebih selamat?

Disebabkan popularitinya, WordPress mempunyai sasaran gergasi di bahagian belakangnya dari segi kelemahan keselamatan. Setiap pemasangan WordPress adalah unik kepada beribu-ribu plugin dan tema yang tersedia untuk CMS.

Walaupun ini adalah positif, yang pasti, ia juga merupakan mimpi buruk dari sudut keselamatan - mustahil untuk memastikan bahawa setiap plugin menggunakan standard keselamatan yang sesuai, dan tetap serasi dengan versi platform yang lebih baru.

Selain itu, WordPress tidak menetapkan ciri asas seperti memaksa sambungan Secure Socket Layer (SSL) pada interfacenya - anda perlu mengubah suai fail terasnya untuk membolehkannya - atau Pengesahan Dua Faktor (2FA). Malah, kebanyakan ciri keselamatan lanjutannya bergantung sepenuhnya kepada plugins.

Sebaliknya, Joomla memiliki kedua-dua pilihan untuk memaksa sambungan ke atas SSL dan satu lagi untuk 2FA. Di samping itu, ia menawarkan satu set sambungan keselamatan sendiri, dan mereka mengekalkan penetapan tersebut untuk menutup kelemahan yang diketahui.
Pusingan kedua WordPress vs Joomla : Joomla 1 Wordpress 1.

3. Potensi penyesuaian (Customize)
Kami telah menerangkan beberapa alasan ketika bercakap tentang plugin WordPress dan sambungan Joomla. Kedua-dua CMS mempunyai senarai mereka sendiri untuk plugin yang paling banak dan berguna - walaupun WordPress menang dari segi jumlah tetapi ia hanya nombor semata-mata.

Walau bagaimanapun, apabila melihat ke atas plugin atas setiap CMS masing-masing, kami merasakan tawaran WordPress mempunyai subjek yang lebih subjektif.

Walaupun Joomla menawarkan ciri-ciri seperti dari WordPress, namun WordPress memberikan pengalaman yang lebih baik secara keseluruhan.

Seterusnya, apabila menyesuaikan plugins anda di WordPress dan Joomla, bukan sahaja lebih mudah untuk mencari tema WordPress berkualiti tinggi, tetapi mereka juga sering menawarkan sokongan yang baik dan pengalaman yang lebih baik.
Pusingan ketiga : WordPress 2 Joomla 1.

4. Pengurusan kandungan dan potensi

Kedua-dua WordPress dan Joomla adalah CMS kompleks, yang membolehkan pengguna membuat dan mengurus hampir semua jenis laman web. Walaupun WordPress sering dikaitkan dengan blog mudah, ia juga merupakan penyelesaian hebat untuk 'Landing Page' dan laman web yang lebih kompleks.

Di sisi lain, Joomla terkenal dengan kerumitannya - walaupun ia menawarkan beberapa dokumentasi hebat. Sebuah laman web yang dibina dengan Joomla boleh berkembang menjadi apa sahaja yang dikehendaki, tetapi untuk pengguna yang tidak mempunyai pengalaman dalam pembangunan web, anda akan mudah berputus asa.

Walaupun bersamaan dengan potensi yang ada, wajar untuk mengatakan bahawa WordPress membolehkan penggunanya untuk menguruskan kandungan mereka dengan mudah. Sesiapa sahaja boleh memasang platform dan memilih cara membuat post, halaman, atau jenis post custom dalam beberapa minit, sedangkan Joomla memerlukan sedikit pengetahuan coding.
Mengambil semua pertimbangan ini, kita mesti menganugerahkan pusingan akhir WordPress vs Joomla kepada WordPress!

Kesimpulannya
Dalam beberapa cara, Joomla lebih fleksibel daripada WordPress. Ia menawarkan sistem yang boleh membentukapa-apa bentuk yang anda mahu, dan ia membolehkan anda melaksanakan banyak penyesuaian kecil tanpa bergantung pada sambungan. Walau bagaimanapun, antara WordPress vs Joomla hanya ada satu pemenang, dan mahkota itu mesti pergi ke WordPress.
Ia mengalahkan Joomla dari segi SEO, mudah di customize, dan pengurusan kandungan - sehingga pilihannya jelas. Selain itu, WordPress mudah untuk pengguna baru, dan popularitinya memberikan kelebihan tambahan untuk menyediakan pengguna dengan struktur sokongan yang lebih baik.

Sumber

0
0
0
s2sdefault

© 2018 The Sites All Rights Reserved | Web Dev | Management