8 Langkah Memulakan Perniagaan e-Commerce atau Kedai Online Anda

e-commerce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jika saya memberitahu anda bahawa anda boleh melancarkan perniagaan e-dagang minggu ini, adakah anda fikir saya berjenaka?

Nah! sebenarnya - >> anda boleh.

Terima kasih kepada internet, pada dasarnya tidak ada yang menghentikan anda daripada membuat dan melancarkan produk dalam masa kurang dari seminggu. Saya bukan hanya bercakap sahaja - saya akan terangkan.

1. Kenal pasti produk berpotensi tinggi.
Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan ketika memutuskan apa produk jualan anda. Anda pastinya ingin mencari sesuatu yang mempunyai permintaan global yang besar, margin yang tinggi dan mudah dijual dan dipenuhi.

Google Trends, Lazada dan Shopee adalah semua sumber yang hebat untuk membantu anda mengenal pasti produk viral. Sebagai contoh, fidget spinner kini merupakan produk yang paling viral, dengan laman web baru yang menjualnya muncul setiap hari. Lebih cepat anda dapat melihat trend, semakin baik peluang anda untuk mengubahnya menjadi perniagaan online yang berkembang maju.

Pilih sesuatu yang anda minat, kerana anda perlu melabur banyak masa dan tenaga jika anda merancang melancarkan laman web e-dagang yang berjaya. Anda lebih bersemangat, semakin mudah.

2. Menetapkan pengeluar.
Anda mungkin mempunyai idea yang hebat dan sumber trafik laman web yang tidak berkesudahan, tetapi jika pembekal anda tidak dapat memenuhi tuntutan, anda akan terjebak dalam masalah. Komunikasi adalah kunci, terutamanya jika anda memilih pembekal luar negara.

Apabila saya menemubual pembekal berpotensi untuk syarikat, saya memulakan dengan berpuluh-puluh syarikat. Saya akan bertanya soalan yang sangat khusus. Jika mereka tidak menjawab semua soalan-soalan ini dalam jawapan mereka, saya secara automatik 'strike-out' mereka dari senarai saya.

3. Tetapkan jenama dan viralkan kehadiran anda dalam talian.
Nama jenama anda perlu mudah diingati  dan menarik kepada pelanggan sasaran anda, tetapi ia juga perlu sesuai untuk nama domain dan media sosial. Saya cadangkan pergi untuk versi dot-com, walaupun anda perlu membayar premium dan sedikit mahal.

Sebaik sahaja ia disahkan, nama jenama itu dimuktamadkan. Sekiranya anda mempunyai kesukaran membuat saranan jenama, gunakan Shopify business name generator tool

4. Membangun laman web anda.
Saya sudah mempunyai susun atur laman web dan konsep logo yang dilakar. Kemudian, saya menghantarnya kepada salah seorang pereka freelance saya  dan kami mempunyai keseluruhan reka bentuk dan susun atur yang dimuktamadkan dalam masa dua hari.

Saya memutuskan untuk menggunakan WordPress dan WooCommerce, tetapi ada pilihan lain yang tersedia.

Di The Sites kami boleh membantu anda dalam membangunkan Laman Web e-Commerce anda pada Kualiti Profesional Harga Premium!!

5. Mengetahui cara proses dan penghantaran anda.

Anda perlu memutuskan sama ada anda akan mengendalikan pemprosesan pesanan cara mana, dan banyak yang berkaitan dengan jenis produk yang anda jual. Sesetengah situasi akan memerlukan model perniagaan dropship, di mana anda bertindak sebagai pengambil pesanan dan pihak ketiga (atau pengilang) mengendalikan penghantaran. Atau Pos Express barangkali?

6. Tetapkan matlamat pendapatan.
Anda tidak boleh membabi buta - anda perlu tahu figure anda. Berapa kos produk anda, seunit? Berapa kos penghantaran anda termasuk semua komponen penghantaran, seperti kakitangan, perisian, pos, dan lain-lain? Berapakah bayaran  pemprosesan produk anda?

Juga, cari cara untuk mengurangkan kos, ia dapat menjadi cara untuk meningkatkan pendapatan anda secara drastik.

7. Reka bentuk pelan pemasaran.
Anda mempunyai produk dan laman web, kini anda perlu memikirkan bagaimana anda akan meletakkan tawaran anda di hadapan pengguna yang mungkin berminat dalam apa jua yang anda jual.

Sekiranya anda ingin mula menjana jualan dengan segera, lancarkan kempen iklan Facebook yang juga termasuk Instagram. Walaupun pelan pemasaran anda juga perlu memasukkan komponen jangka panjang seperti pengoptimuman Google Search, anda perlu menumpukan pada menjana jualan dan produk keluar dari kedai online anda jika anda ingin berkembang dengan cepat.

Pastikan anda menjejaki segala-galanya - tetapkan Facebook Pixel (Hubungi Kami untuk pemasangan) dan matlamat anda supaya anda tahu dari mana setiap jualan berasal. Lebih banyak data dan maklumat yang anda ada, lebih banyak sasaran kempen anda boleh menjadi dan semakin cepat anda dapat berkembang.

8. Lancarkan kedai dalam talian anda.
Suatu nasihat yang paling penting yang boleh saya beri kepada anda dalam perniagaan perniagaan e-dagang ialah: Jangan tunggu sehingga anda fikir ada masa lain untuk memulakan perniagaan anda. Anda perlu sentiasa 'try and error' dan membuat perubahan - ia tidak akan menjadi sempurna setiap masa.

Jika anda gagal sekali, jangan berhenti. Cuba lagi - dan sekali lagi. Beberapa usahawan yang paling berjaya gagal beberapa kali sebelum mengecapi kemenangan

Diterjemah dari sumber

 

0
0
0
s2sdefault

© 2018 The Sites All Rights Reserved | Web Dev | Management