Apa itu Facebook Pixel ? (Bahagian 2)


Bagaimana untuk membuat piksel Facebook dan menambah laman web anda
Sekarang anda tahu apa itu Facebook Pixel, dan kegunaanya, sudah tiba masanya untuk membuat piksel anda dan meletakkannya di laman web anda.

Langkah 1: Buat piksel anda

1. Dari Facebook Ads Manager anda, klik ikon hamburger (≡) dan pilih Pixel.

2. Klik Buat Pixel.

3. Namakan pixel anda, terima syarat, dan klik Seterusnya. Apabila memilih nama pixel, perhatikan bahawa anda hanya membuat satu pixel untuk setiap akaun iklan, jadi nama itu harus mewakili perniagaan anda, bukannya kempen tertentu.

Langkah 2: Tambah kod piksel ke laman web anda

Untuk meletakkan pixel untuk mengumpul maklumat di laman web anda, anda perlu memasang beberapa kod pada halaman web anda. Terdapat dua cara untuk melakukan ini bergantung kepada alat yang telah dimasukkan ke dalam laman web anda. Kami akan menggunakan kaedah copy-and-paste di sini. Pilihan lain ialah menggunakan  integrasi atau tag.

1. Klik Salin dan Catat Kod.

2. Salin dan tampal kod dasar pixel ke dalam kod header laman web anda-iaitu, selepas tag <head> tetapi sebelum </ head>. Anda perlu memasukkannya ke dalam setiap halaman, atau ke template anda jika anda menggunakannya. Apabila anda selesai, klik Seterusnya.

3. Salin kod acara yang sesuai berdasarkan tindakan yang ingin anda jejaki di laman web anda. Untuk Custom, klik Custom Event. 

4. Tampalkan kod  di lokasi yang sesuai di halaman web anda berdasarkan data yang anda ingin dapatkan. Ia sepatutnya berada di bawah tag </ head> untuk halaman baru yang dibuka sebagai hasil daripada data yang diinginkan (seperti halaman terima kasih). Atau, anda boleh melampirkan kod ke elemen HTML tertentu seperti butang yang mencetuskan tindakan dalam halaman. Apabila selesai, klik Seterusnya.

Langkah 3: Sahkan Facebook Pixel anda sedang berfungsi

Sebelum anda mula bergantung pada data dari Facebook Pixel anda, anda perlu mengesahkan bahawa ia berfungsi dengan betul.

1. Muat turun Facebook Pixel Helper untuk Google Chrome.

2. Lawati halaman di mana anda telah memasang Facebook Pixel. Jika pelanjutan itu menemui piksel, ikon </> akan berubah menjadi biru, dan akan menunjukkan bilangan piksel yang terdapat pada halaman tersebut. Ia juga akan memberitahu anda jika piksel anda berfungsi dengan betul. Jika tidak, ia akan memberikan maklumat ralat supaya anda boleh membuat pembetulan.

Diterjemah dari: Sumber

0
0
0
s2sdefault

© 2018 The Sites All Rights Reserved | Web Dev | Management